tirsdag 28. oktober 2014

Blogg som verktøy for refleksjon, skriving og læring?

Det er klart at en blogg kan fungere som ett middel for å få leserne og skriveren til å reflektere over det man prøver å formidle.  Det handler vel mye om hvordan man skriver og hvor interessant den som leser synes det er. Man må jo prøve å «fenge» leserne på en eller annen måte. På denne måten kan man jo si at det å skrive på en blogg er en egen læringsprosess. Man må tenke over hvordan man skriver, hva man skriver og til hvem man skriver. På denne måten blir man mer skjerpet, noe som kan være med på å forbedre egen skriving.

Det man formidler er jo noe en selv har satt seg inn i, På denne måten lærer man jo gjennom prosessen fra å finne ut av hva man skal skrive om til å uttrykke seg på en skriftlig måte. Dersom man legger ved bilder, videoer eller andre illustrasjoner får man jo på en måte også utvidet egne kunnskaper. –Man bør se igjennom det man har tenkt å publisere først, for å se om det holder mål.

Jeg tror blogging kan føre til refleksjon, skriveutvikling og læring. Både dersom man benytter seg av det i skolesammenheng og privat. Jeg tenker at dersom en skal bruke blogg som et verktøy i skolen vil det være viktig at elevene er med på å utforme ulike kriterier. Slik at elevene opplever bloggingen som relevant og interessant for egen læring og utvikling. Dersom lærer setter for mange retningslinjer tror jeg den som blogger kan oppleve at skrivingen ikke blir egen, men at det er noe man gjør for å tilfredsstille lærer. Dersom det blir slik, synes jeg noe av poenget med å blogge bli borte.

Blogging kan også være positivt i forhold til delingskulturen på nettet. Andre kan ha nytte av det du publiserer, mens du selv kan ha nytte av andre som kommenterer på bloggen, eller andre bloggere du følger. 

Dersom du vil lese mer om hvorfor blogging kan være nyttig trykk her

Bilde hentet fra: Flickr.com



torsdag 23. oktober 2014

Padlet

Padlet er et digitalt samskrivingsverktøy som er tilgjengelig gratis på nett. Man må opprette en bruker slik at man får tilgang til en "vegg" hvor man kan dele forskjellig informasjon som; tekstbokser, bilde, lenker og videoer. Siden kan deles med andre, De kan også publisere noe på veggen dersom de ønsker det. Den som lager siden kan definere hvilke rettigheter andre som skiver på siden skal ha.

Bildet er hentet her

Hva kan padlet brukes til? 

Dette samskrivingsverktøyet kan brukes i mange ulike sammenhenger blant annet som: loggskriving, publisering av forskjellig informasjon, fagstoff,undervisningsopplegg, lekser o.l. Dersom man gjennomfører ulike møter kan man eksempelvis opprette en side hvor man oppfordrer deltakerne til å publisere materialer som kan være relevante i forhold til ulike temaer eller problemstillinger.
Mulighetene er egentlig mange, det er bare å prøve seg frem. Hovedsaken er at det er en digital arena hvor flere personer kan dele og lese på en og samme side.

Jeg har laget en padlet som jeg tenker kan benyttes i skolen. Elevene skal arbeide med ett bestemt tema over en periode. Via padleten vil det komme ulik informasjon fra lærer, samt at elevene inviteres inn til å dele aktuelle fagstoff. Trykk her for å se min padlet.


mandag 20. oktober 2014

Plakatmakeri

Scribus er ett digitalt verktøy man kan benytte seg av for å lage plakater til ulike formål.

Selv har jeg laget en plakat i forbindelse med norskfaget hvor man arbeider med sjangertrekk, nærmere bestemt eventyrsjangeren. Jeg har utarbeidet en plakat i Scribus hvor jeg har fremstilt de mest sentrale sjangertrekkene for eventyr: 

Når det gjelder hvordan man kan arbeide med faglige plakater i skolen tenker jeg at det kan brukes i mange sammenhenger. Både for lærer for å fremheve viktige poenger og av elevene for ulike faglige fremstillinger. Det kan sikkert være fint å lage ulike plakater som vil kunne fungere som en slag "huske liste" til eleven. Dersom de henges opp i klasserommet vil det være enkelt å ta en titt opp på disse når man er usikker. Dette kan lages i alle fag! I norskfaget kan det nok særlig være nyttig å lage forskjellige plakater som fremstiller ulike "huskeregler" i skriftspråket, nynorsk etc. 

Det som er så fint med å fremstille noe faglig gjennom en plakat er jo blant annet at bildene er med på å uttrykke teksten. Noe som kan virke inspirerende å ta en titt på. I tillegg kan det pryde klasserommet på en fin visuell måte.